Hvordan utnytte solenergien bedre!

Hvordan utnytte solenergien bedre!

Sun
Licensed from: HomeStead Digital / yayimages.com

Se på dette blogg innlegget for å se hvordan bedre batteriteknologi kan hjelpe oss til å utnytte solenergien bedre. I dette blogginnlegget skal vi tenke større! Mye større! GIGANTISK!

Hovedproblemer er at sola stråler ut energien sin i alle retning, og vi kan bare utnytte den energien som treffer jorda på dagsiden, i hvertfall så lenge vi oppholder oss nede på jorda! Skal vi utnytte mer av solenergien må vi opp fra planeten! Første steg vil være å samle inn sol energi ved å plasser satellitter som går i baner rundt jorda slik at de blir belyst av sola 24/7 og samler inn solenergien og sender den ned til planeten, eller til andre satellitter, månebaser og romstasjoner/romskip som trenger energi. (Vi antar at problemet med å overføre energien risikofritt kan løses!)

Dette vil la oss utnytte mer av solenergien, men vi tenker fortsatt for smått! Teoretisk kunne vi bygget solsellesatelitter rundt hele sola for å fange opp all solenergien som sola produserer, men dette er trolig mer energi enn vi vil få brukt for når vi bare bor på jorda og muligens på månen/mars. For å kunne utnytte all solenergien må vi også ha behov for all denne energien, og da må vi ha mer plass!

Hvis vi hadde hatt 2 jordkloder ville vi kunne ha brukt dobbelt så mye av solenergien, med 4 jordkloder 4 ganger så mye energi! En smarting ved navn Freeman Dyson tok dette til den ekstreme konklusjonen. Man bygger et skall i jordbane rundt hele sola! Da kan menneskene bo på innsiden av dette skallet og utnytte 100 % av solenergien!

Dette kalles en Dyson Sphere, og har noen ørsmå problem relatert til det å leve på en slik konstruksjon, men det ville gitt oss 550 millioner ganger arealet på jorden til å utfolde oss på!

Hovedproblemer med en Dyson Sphere er at selv om vi kunne bygge et slikt skall, et byggeprosjekt som er verre enn å bygge en dødsstjerne, så vil det ikke være noen gravitasjon på innsiden av skallet som vil holde oss, luften, hunder og katter og alt annet fast til skallet, vi ville alle bare forsvinne ut i verdensrommet sakte men sikkert….

Hvis vi kunne lage gravitasjonsgeneratorer kunne vi brukt slike for å holde oss m.m. fast på innsiden av skallet, men det har vi jo ikke. Den eneste metoden vi har for å lage gravitasjon er gjennom akselerasjon eller sentrifugalkraft. Vi kan ikke akselerere skallet for å lage gravitasjon, men vi kan rotere det dermed få sentrifugalkraft som vil fungere som gravitasjonskraft for vårt formål!

Dessverre vil dette bare gi oss simulert gravitasjon i et «smalt» belte rundt sola, så mesteparten av skallet rundt sola vil være bortkastet! En mer rasjonell(?) måte å gjøre dette på er å bygge en ring rundt sola i jordbaneavstand fra sola, og så rotere denne rundt sola for gravitasjon gjennom sentrifugalkraft, og bygge vegger langs kanten for å sørge for at lufta m.m. ikke forsvinner ut over kanten. Her kan jeg anbefale Ringworld, en novelle av Larry Niven som hander om en ekspedisjon som reiser til en slik konstruksjon rundt et annet solsystem.

Se ellers her for informasjon om problemer relatert til å bygge og bo på en ringworld.

#Teknologi #Dysonsphere #Ringworld #Solenergi #Solseller

 

Loading

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.