Månens mørke side!

Månens mørke side!

moon
Licensed from: galdzer / yayimages.com

Hvis du studerer månen vår vil du oppdag at den alltid ser lik ut! (Bortsett fra av den vokser og minker og blir rød!) Månen har det man kaller bundet rotasjon, noe som betyr at over tid har gravitasjonskreftene til jorden og månen påvirket de to himmellegemene slik at månens og jordens rotasjon nå er synkronisert, slik at månen alltid viser den samme siden mot jorden.

Dette gjør at vi aldri (fra jorden) kan se baksiden av månen, noe som har resultert i at månens bakside kalles månens mørke side, på tross av at den får minst like mye sol som forsiden. Vi fikk først se månens bakside da den sovjetiske romsonden Luna 3 fotograferte baksiden og sende bildene tilbake til jorden. Dessverre viste bildene ingen hemmelige nazist eller romvesen månebaser på baksiden, til stor skuffelse for de som trodde (tror?) på de mange konspirasjonsteorier som påsto at slike baser fantes.

Bundet rotasjon mellom planeter og måner er rimelig vanlig, og også mellom stjerne og planeter, og mellom stjerner for eksempel i binærsystemer. (Binærsystemer: solsystem som har 2 stjerner/soler).

Men hvorfor øker og minker månen hele tiden? Personlig trodde jeg lenge at årsaken var at jordens skygge falt på månen og gav og månefasene. Men plutselig hørte jeg om måneformørkelser forårsaket av jordas skygge, og dette var noe som skjedde altfor sjelden til å ha noe med månefasene å gjøre. I tillegg blir ikke  månen borte under en måneformørkelse, den får bare en mye mer rødlig farge. Årsaken til den røde fargen månen får under en måneformørkelse er sollys som treffer månen etter å ha reist gjennom jordens atmosfære. Siden det bare er lys med lang bølgelengde (rødt lys) som slipper gjennom atmosfæren på denne måten ser månen rød ut under en måneformørkelse.

Fant ut etter hvert at årsaken til månefasene, dvs. at månen minker og øker, er at månen har bundet rotasjon med jorden, og alltid viser samme side mot jorden, men denne siden er ikke alltid 100 % opplyst! Når denne siden er 100 % opplyst har vi en fullmåne, og når den er 0 % opplyst sier vi at det ikke er noen måne. Det som skjer er at når månen går i bane rundt jorda så vil den siden av månen som venter mot jorda få 0 % lys når månen er mellom jorda og sola. Lyset fra månen er jo bare reflektert sollys, og når månen er mellom jorda og sola er det månen sin bakside, som vi aldri ser fra jorda, som er opplyst. Når jorda er mellom sola og månen er forsiden av månen 100 % opplyst, den siden vi alltid ser. Når månen sin bane rundt jorda tar månen fra å være mellom sola og jorda til bak jorda i forhold til sola, får vi månefasene, siden månen forside (den som vi ser) går fra å være 0 % opplyst av sola til å bli 100 % opplyst, og så tilbake til å være 0 % opplyst når en bane rundt jorde er fullført. (Se her for en bedre forklaring.)

Supermåne er et annet begrep som plutselig ble populært Når vi har en supermåne så ser fullmånen større ut enn vanlig (cirka 14 % større og 30 % mer lyssterk), men. det er den faktisk ikke, den er bare noe nærmere jorda enn den vanligvis er, og ser derfor større ut. Og det er ikke noe skummelt med at månen er nærmere jorda enn normalt. Det er bare månenes bane rundt jorda som ikke er helt sirkulær, noe som medfører at månen av og til er nærmere jorda enn normalt. Supermåner er ikke så veldig uvanlige heller, det er vanligvis 3 eller 4 supermåner hvert år.

Håper dere lærte noe om månens bakside/mørke side, måneformørkelser, supermåner og månefaser!

Moon phases
Licensed from: adrenalina / yayimages.com

#Måne #Månen #Fullmåne #Nymåne #Mørkside #Månensmøreside #Månefaser #Måneformørkelse %Blodmåne #Rødmåne #Supermåne #Teknologi
 

 

 

Loading

One thought on “Månens mørke side!

  1. BTC may be the latest or last chance to get rich in this era. It will reach $200000 next year or the next year.

    BTC has increased 20 times in the last year, and other coins have increased 800 times!!!

    Think about only $2 a few years ago. Come to the world’s largest and safest virtual currency exchange Binance to Get free rewards. Don’t miss the most important opportunity in life!!!

    https://hi.switchy.io/91xl

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.