Hjelper oksygen på ytelsen?

Hjelper oksygen på ytelsen?

Astronaut har med seg oksygen ut på tur, NASA.

Har blitt påmeldt virtuelt London Maraton til høsten 2021. Usikker på om dette var lurt, men skal man løpe 42 kilometer så bør man nok trene litt. Heldigvis er det enkelt å få tak i treningsprogrammer som skal sikre at man kan gjennomføre en maraton uten altfor store problemer, og heldigvis er det en stund til oktober, så det er nok av tid til å trene seg opp.

Men finnes det enklere metoder? F.eks. trenger musklene oksygen for å kunne yte, og luften vi puster inn inneholder bare 21 % oksygen. Så hva om vi pustet inn nærmere 100 % oksygen? Ville dette hjulpet på ytelsen? Ville det hjelpe så mye at jeg kan droppe hardtrening frem til London Maraton?

Det selges faktisk oksygen på boks!

Oksygen på boks!

Dessverre så inneholder boksen på bilde bare oksygen for noen få minutter. Og sannsynligheten for at jeg vil klare å løpe en maraton på under 5 timer er ganske lav, så skulle ren oksygen hjulpet meg med å løpe en maraton så måtte jeg ha med meg oksygen for rundt 5 timer, og det blir så tungt at det blir umulig å løpe med. (Litt usikker her, virker som pasienter med pusteproblemer kan få en liters flaske med oksygen som skal vare i 8 timer…. Men vet ikke hvor mye disse veier.) Men kanskje kan man få laget et lett teknologisk mirakel som filtrerer lufta man puster inn slik at man bare får oksygen ned i lungene? Det burde vel være teknisk mulig? (Selv om energiforsyningen kan bli et problem…..)

Dessverre, selv om man skulle finne en løsning for å få med seg oksygen for en hel maraton (følgebil med oksygentanker og lang slange?), så er det lite som tyder på at oksygen faktisk vil hjelpe deg. Kroppen er optimalisert for å utnytte de 21 prosent oksygen som naturlig er i lufta, og klarer ikke å utnytte en høyere oksygen prosent. (Se her.) Faktisk kan en høy oksygen prosent skade kroppen din. Jeg må nok til med god gammeldags løpetrening! (Og haddde det fungert hadde det nok blir stemplet som doping!)

Follow my blog with Bloglovin

Loading

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.