Kontaktløs betaling

Kontaktløs betaling

credit card payment
Licensed from: muuraa / yayimages.com

Kontaktløs betaling kommer nå, men hvis du tror at dette bare gjelder trådløse betalingskort og betaling med mobiltelefoner tenker du ikke bredt nok.

Teknologiene involvert i kontaktløs betaling er NFC, eller Near Field Communication (nærhetskommunikasjon) som forkortelsen står for, ev. også nærhetskort  («Proximity card») og RFID, og har vært i bruk ganske lenge, jeg husker mitt førte møtet med dette i våren 1991, som et kontaktløst adgangskort, da jeg hadde en prosjektoppgave hos IBM i Bergen. Dette kortet var noe tykkere enn dagens adgangskort, men fungerte fint!

Uansett hvilken teknologi som brukes så er det underliggende prinsippet at informasjon kan utveksles trådløst over en avstand på 2 til 4 centimeter mellom et kort og en terminal. Vi har hatt dette ganske lenge med adgangskort og i diverse billettsystemer, og nå er det også kommet for betalingskort, og teknologien er også tatt i bruk i mobiltelefoner for å kunne implementere trådløse betalinger m.m. der. Men nå begynner man å løsrive seg fra at betaling via slike teknologier må skje gjennom mobilen eller «vanlige» kort. Nå begynner vi å se «wearables» som inkluderer betalingsløsninger basert på NFC teknologi! Dette kan bli meget spennende!

Tar opp 2 eksempler her:

 1. FitBit Pay: FitBit lanserte i 2017 muligheten til å knyttet FitBit klokka til et Mastercard, og dermed kunne betale trådløst ved å trykke på en knapp og så holde klokka bort til betalingsterminalen.
 2. Halo Payment Ring: Dette en vanntett og ganske fancy ring som inneholder en betalingsløsning via et kredittkort som er knyttet opp mot ringen. Trenger ikke lades, og du «fist bumps»  (bokser?) betalingsterminalen for å betale for varene dine. Siden denne er vanntett er den ideell for f.eks. bading, vannparker og andre steder der du ikke kan ha med mobil eller lommebok. (Ringen er dessverre ikke tilgjengelig i Norge.)

Halo ringen er en veldig spennende løsning, og bedre enn BitFit, da den ikke trenger å lades, og den kan brukes i situasjoner der dagens vanlige betalingsløsninger fungerer dårlig. Eneste problem er at ringen er rimelig dyr (rundt 70 pund) og ikke er tilgjengelig i Norge. Jeg antar at det kommer mange nye og innovative betalingsløsninger som dette etter hvert. Trolig får vi også betalingsløsninger som baserer seg på biometri snart, dvs. at f.eks. fingeravtrykk brukes som eneste trigger til å godkjenne en betaling. Nå er ikke fingeravtrykk kontaktløst, men antar at løsninger som bruker iris skanning og ansiktsgjenkjenning, som vil være kontaktløse løsninger, også kommer på markedet. Amazon har faktisk gått noe lengre, og har introdusert en butikk (Amazon Go) der både hvem du er og hva du kjøper identifiseres ved bildegjenkjenning og AI, slik at du kan gå rett inn i butikken og ta det du skal ha og gå ut igjen. Betaling håndteres via en APP der du må ha registrert deg. Tenker man kombinasjoner med utvider virkelighet (AR) og muligens tankestyring kan vi også se for oss mange nye muligheter innen shopping. Bruker du AR briller kan du få opp prisen og annen relevant informasjon om varen du ser på, og trolig vil du etter hvert kunne indikere at du kjøper varen via tankestyring. Men trolig klarer vi ikke i dag å forutse hvordan fremtidens betalingsløsninger vil fungere, trolig vil innovativ bruk av gammel og ny teknologi løse dette på helt uventede måter! (Har lest mange science fiction bøker der man betaler med sjekk mange hundre år inn i fremtiden!)

Innovation
Licensed from: rnl / yayimages.com

#Teknologi #Betaling #Halo #FitBit #AmazonGo #NFC #Nærhetskort #Nærhetskommunikasjon

Loading

2 657 kommentarer til «Kontaktløs betaling»

 1. Embark on a thrilling journey into the captivating realm of Among Us, where suspicion and strategy collide. Discover the intricacies of this popular online game and join the global community. Dive into the discussion at AmongUsNames.org!

 2. Ofokfojfief jwlkfeejereghfj iewojfekfjergij wiojewjfewitghuhwrgtjgh ewjhfwqjhdfuewgtuiwe huegfrwgyewgtywegt torstekogitblogg.no

 3. best online pharmacies in mexico [url=http://mexicanph.com/#]mexico pharmacy[/url] mexican border pharmacies shipping to usa

  1. Hey there! I could have sworn I’ve been to this site before but after
   checking through some of the post I realized it’s new to me.

   Anyways, I’m definitely delighted I found it and I’ll be book-marking and checking back often!

  2. Usually I don’t read article on blogs, but I would like to say that this write-up very
   compelled me to check out and do it! Your writing taste has been surprised me.
   Thanks, quite great post.

  3. Hey there, I think your blog might be having browser compatibility issues.
   When I look at your blog in Chrome, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.

   I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, superb blog!

  4. Valuable info. Lucky me I found your site unintentionally, and
   I am shocked why this twist of fate didn’t came about earlier!
   I bookmarked it.

  5. We’re a bunch of volunteers and starting a new scheme in our community.

   Your site provided us with helpful information to
   work on. You have done a formidable activity and our whole group
   can be grateful to you.

  6. Hi, i think that i saw you visited my blog thus i came to “return the favor”.I’m attempting to
   find things to enhance my web site!I suppose
   its ok to use a few of your ideas!!