Å stemme med beina/Voting with your feet

Å stemme med beina/Voting with your feet

VIKING SHIP 2
Licensed from: Catmando / yayimages.com

«Å stemme med beina», eller «voting with your feet», som man sier på engelsk, er et begrep som var ukjent for meg da jeg første gang snublet over det i en av de mange bøkene i science fiction serien Dune (skrevet av Frank Herbert), trolig en gang tidlig på 90 tallet. (Dette var trolig Chapterhouse: Dune, den siste boken i Dune serien som Frank Herbert skrev før han døde.) «Å stemme med beina» betyr at man forlater et område eller land fordi man ikke lengre ønsker å bo der, ofte fordi man blir forfulgt på grunn av sin religion, eller fordi man er kommet på kant med den politiske eliten i landet. Dette står i kontrast til de som utvandrer av andre mer økonomiske årsaker, noe som i hovedsak var motivet for utvandringen fra Norge til USA fra 1825 til 1925. I Chaperhouse: Dune forlot man en planet og en sivilisasjon med romskip, mens her på jorden har vi mange historiske eksempler på at personer og folk har valgt å forlate sine hjemland nettopp av slike årsaker, men da i hovedsak med seilskip. Rundt år 874 AD forlot f.eks. en gjeng norske vikinger Norge etter at de hadde pakket folk og fe i vikingskipene sine, og slo seg ned på Island, ifølge historien fordi de ville unnslippe kong Harald Hårfagres hardstyre da han samlet Norge til et rike. I tillegg er det jo også de som mener at mange utvandret fra Norge til Island noe seinere for å slippe å la seg døpe da Norge ble kristnet.

Jeg husker at jeg ble noe fasinert av dette begrep da jeg først oppdaget det, selv om jeg må innrømme at jeg i begynnelsen ikke helt forsto hva de mente med dette. Det var jo et underlig valgsystem! Men så forstod jeg at det betød at man løser en problematisk situasjon ved å dra/løpe sin vei. Dette var også noe fasinerende for meg, å forlate alt det kjente for å skape en ny tilværelse gjerne på et annet kontinent, eller på en annen planet når vi tenker science fiction.

Vikingene som forlot Norge for Island i 874 AD hadde den fordelen at de kom til et folketomt land, der de kunne leve utfra de lover og regler som de selv mente var de riktige og utvikle sitt eget samfunn deretter. For de som emigrerte til USA på 18hundretallet var ikke dette mulig. Klart du fikk religionsfrihet, men du måtte pent innrette deg etter USA sitt lovverk. Christiania bohemene drømte om å etablere et utopia i Patagonia, men de som reiste dit oppdaget at dette ikke ville bli lett. Det er jo også de som forlater Norge i dag fordi de er uenige i hvordan landet styres, men det finnes ikke noe folketomt land de kan reise til for å lage sitt utopia, de må innrette seg etter lover, regler og kulturen i landet de velge å emigrere til.

Men fremtiden kan gi endringer her. Får vi teknologi som muliggjør kolonisering av måner, asteroidene, eller andre planeter, så vil man kunne begynne å «stemme med beina» igjen, hvis man f.eks. ikke liker det politiske eller religiøse klimaet på jorden. Du kan gjøre som vikingene, pakk alt du trenger i skipet ditt (vi snakker romskip og ikke vikingskip!), og reis til en ukolonisert planet eller asteroide og etabler ditt eget utopia!

#Teknologi #Stemme #Vikinger #Måner #Astroider #Planeter #Kolonisering #Romskip #Vikingskip #Utopia

CASTLES IN THE SAND
Licensed from: Catmando / yayimages.com

 

Loading

484 kommentarer til «Å stemme med beina/Voting with your feet»

  1. mexican rx online [url=https://cheapestmexico.shop/#]mexico drug stores pharmacies[/url] buying prescription drugs in mexico online

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.